‘Cehennem Çukuru’ olarak bilinen Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni ve TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri hakkında AİHM‘e açılan davada karar çıktı.
Mahkeme, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Tepkiler sonrası yeniden yargılama kararı çıktı. Davanın ilk duruşması, 12 Şubat’ta Uşak İdare Mahkemesi’nde.
MAHKEME, AİHM’E RAĞMEN YENİ BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE GEREK DUYMADI
AİHM kararında, başvurucuların bilirkişilere soru yöneltememesi, dava dosyasındaki belgelerin başvuranlara iletilmemesi ve yerel mahkemelerin başvuranların itirazlarına yanıt vermemesine dair şikayetlerin kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Mahkeme, yeni bir bilirkişiye gerek duymadı. Yeni bir heyet oluşturularak keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması istendi. Bölgedeki sulardan numune alındı. Numuneler, incelenmesine rağmen sonuç açıklanmadı.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yapılan itiraz sonucu ise rapora ulaşıldı.
ARSENİK DEĞERİ DİKKAT ÇEKTİ
Raporda, suyun renk, koku ve bulanıklık açısından uygun olmadığı belirtildi. Mevzuata göre “0” değerinde olması gereken “Koliform Bakteri” değeri ise 80 çıktı. Yine kimyasal analizlerde alüminyum, mangan ve demir değerlerinin mevzuatın neredeyse iki katı olduğu görüldü.
Mevzuat limitine göre “10” olması gereken arsenik değeri 18,35 olarak kaydedildi.
‘MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN SU KAYNAKLARINI KİRLETTİĞİ ORTADA’
Bölge halkının avukatları Uşak İdare Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, arsenik, mangan ve demir seviyelerindeki artışların altın madeni faaliyetlerinin su kaynakları üzerinde giderek artan etkisini gösterdiğini belirtti. Avukatlar “Sonuçlardan anlaşılacağı üzere Kışladağ Altın Madeni tarafından çevre kirletilmekte ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı ihlal edilmektedir” dedi.
NE OLMUŞTU?
Kışladağ Altın Madeni’nde 2006 yılında başlayan çalışmalar kapsamında 450 metre derinliğinde çukur oluşturan Kanadalı Kanadalı El Dorado Gold’un’un Türkiye’deki şirketi TÜPRAG Metal Madencilik A.Ş’nin madencilik faaliyetleri yıllardır tartışılıyor.
Zehirlenme olaylarının ardından halk, “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açtı. Dava olumsuz sonuçlanınca karar AİHM’e taşındı. AİHM 2024 Nisan ayında çevreciler lehine karar verdi. Mahkeme, davacıların bilirkişilere soru yöneltememesi ve belgelerin başvuranlara iletilmemesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
More Stories
Türkiye’nin İlk Yerli Havadan Havaya Füzesi GÖKDOĞAN Tam Isabetle Vurdu
Trump’tan Musk’a geniş yetki: “Halk reform istedi ve alacak”
‘Suriye’deki tüm terör odakları ortadan kaldırılacak’