Avrupa Parlamentosu raporunda İmamoğlu vurgusu: Süresiz durdurdular

Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin AB Üyeliği Sürecini Süresiz Durdurdu

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik öneminin ülkedeki demokratik gerilemeyi telafi edemeyeceğini ifade ederek Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin süresiz olarak durdurulduğunu açıkladı. Çarşamba günü 367 oyla kabul edilen raporda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin mevcut koşullar altında yeniden başlatılamayacağı duyuruldu. Milletvekilleri, Türk halkının önemli bir kesiminin demokratik beklentilerine dikkat çekerek üyelik kriterlerinin tartışmaya açık olmadığını belirtti.

Ekrem İmamoğlu’na Yönelik Baskılar Eleştirildi

Raporda, Türkiye hükümetinin Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda yeniden başlatılamayacağını ifade ederken demokratik gerilemeye dikkat çekildi. Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti de sert dille eleştirildi. Temel demokratik eksiklikleri gidermede başarısız olduğunu savundu. Aynı zamanda, raporda, Avrupa Birliği içinde, Türkiye ile ilişkilerin tam üyelik hedefi yerine yeni bir çerçevede ilerlemesi gerektiği yönünde eğilimlerin arttığı iletildi. Avrupa Parlamentosu, iklim eylemi, enerji güvenliği, terörle mücadele işbirliği ve bölgesel istikrar gibi konularda daha yakın ve stratejik bir ortaklık kurulması için çağrıda bulundu.

Dikkat Çeken İmamoğlu Vurgusu!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Türkiye’de demokratik standartların kötüleşmesi ve eleştirel seslere ilişkin baskıların giderek artması nedeniyle büyük bir endişe duyduklarını kaydetti. Son dönemde yaşanan barışçıl kitlesel protestolara yönelik orantısız müdahaleler ve delilsiz yargılamalar sert bir dille eleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik baskılar ise, “meşru bir rakibin seçimlere katılmasını engellemeye yönelik politik hamle” olarak yorumlandı. Parlamento, bu gelişmelerin Türkiye’yi otoriterliğe daha da yaklaştırdığını ifade etti.

Aynı zamanda Avrupa Parlamentosu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı son ziyareti “yasa dışı” olarak nitelendirdi. Ziyaret, Kıbrıslı Rum ve Türk toplumlarının çıkarlarına doğrudan müdahale olarak değerlendirildi. Söz konusu raporda, Türkiye’de özellikle gençler arasında yaygın olan demokratik ve Avrupa yanlısı beklentilerin, üyelik sürecinin donmuş olmasına rağmen tamamen sona erdirilmemesi gerektiğini gösterdiği ifade edildi.

Related Posts

Ömer Çelik’ten Leman Dergisi’ndeki skandal karikatüre tepki: ‘Hesap edilmemiş olamaz’

AK Parti Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Ömer Çelik, ‘Leman’ adlı sözde derginin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i hedef alan skandal karikatürü hakkında “Ortaya çıkacak tepkilerin hesap edilmemiş olduğunu düşünmüyoruz. Bize göre İslam düşmanlığı yapan bir nefret suçudur bu” açıklamasında bulundu. Temmuz ayının ikinci haftasında terör örgütü PKK’nın silah bırakma görüntülerinin geleceği iddiasına da cevap veren Çelik “Artık günler içinde gerçekleşeceği bir aşamaya geldik.” ifadelerini kullandı.

Çin’i sel vurdu: 18 bin kişi tahliye edildi

Çin’in Xianfeng kentinde meydana gelen sel sonucu yerleşim yerleri sular altında kaldı, 18 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Henan eyaletinde ise sel nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi kayboldu.

Kadınlara askerlik zorunlu oldu! Bugün itibariyle başladı

Danimarka’da kadınlara askerlik zorunlu oldu. 18 yaşına dolduran askere alınacak.

Ümit Özdağ’dan orman yangınlarıyla ilgili çarpıcı iddia

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde eş zamanlı devam eden orman yangınlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ağaç gibi nefes alan malzeme: Canlı yapı karbonu havadan çekiyor

İsviçre’deki ETH Zürih Üniversitesi’nde bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi emebilen canlı bir malzeme geliştirdi. Malzeme, fotosentez yapan bakteriler sayesinde karbondioksiti hem organik hem de mineral forma dönüştürebiliyor.

Ünlü deprem uzmanı 80 kişinin kanserden öldüğü ili hatırlattı: Sebebi radyoaktivite mi?

Emekli Jeolog Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’da 2017 yılında 80 kişinin kanser nedeniyle öldüğünü hatırlatarak, bölgenin Kuzey Amerika’daki jeolojik yapıya benzediğini, bölgede her yıl 20 bin kadar insanın doğal radyoaktividen kansere yakalandığına dikkat çekti.