Çin ve Rusya Ay’da nükleer santral kurma yarışında

Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) Projesi ve Çin’in Liderlik Mücadelesi

Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu’nun (ILRS) kurulmasını bekleyen insanlık, Ay’ın uzun vadeli keşfine büyük bir adım atacak. MLIS, ABD’nin Artemis programına rakip olarak yörüngede bir ay uzay istasyonu oluşturmayı planlayan bir proje olarak dikkat çekiyor.

Artemis projesi, NASA’nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı’nın üye ülkeleri ve 55’ten fazla ülkenin uzay ajansını içermektedir.

ILRS Nedir?

MLIS projesi, Ay’ın güney kutbundan 100 kilometre uzaklıkta, Ay’da bir araştırma üssü inşa etmeyi hedeflemektedir. Bu üs, uzun vadeli otonom operasyonlar ve kısa vadeli insanlı görevler için kullanılacaktır.

Roscosmos, ILRS’nin “Ay’da insan varlığı olasılığı ile uzun vadeli insansız operasyonlar için zemin araştırmaları yapacağını ve teknolojileri test edeceğini” belirtti.

MLIS projesine Pakistan, Venezuela, Belarus, Azerbaycan, Güney Afrika, Mısır, Nikaragua, Tayland, Sırbistan, Senegal ve Kazakistan gibi ülkeler katkı sağlamaktadır. Geçtiğimiz yıl Çin’in ay keşif programının baş tasarımcısı olan Wu Weiren, Proje 555 kapsamında 50 ülke, 500 uluslararası araştırma kurumu ve 5 bin yabancı araştırmacının MLIS’e davet edileceğini duyurmuştu.

Aynı zamanda ILRS, bilimsel araştırma merkezi olmanın yanı sıra Ay’ın doğal kaynaklarını araştırmak için bir fırsat sunmaktadır. Ay’ın bazı bölgelerinin gerçekte kime ait olduğu konusu uluslararası hukukçular arasında önemli bir tartışma konusudur.

Çin: Uzay Keşiflerinde Lider Olabilecek mi?

MLIS projesi, Çin’in uzay araştırmaları ve bilimsel araştırmalardaki liderlik misyonunun bir parçasını oluşturmaktadır.

İlerleyen yıllarda, Çin’in Chang’e 8 misyonu ile Ay yüzeyine ilk astronotu indirme girişimi gerçekleşecek. Pekin, 2011 yılından bu yana Ay’a insansız keşif araçları indiriyor ve günümüze kadar Ay yüzeyini detaylı bir şekilde haritalayan görevler gerçekleştiriyor. 2024’te Çin, Ay’ın karanlık yüzünden taş toplayarak bu alanda bir ilke imza atmıştı.

Related Posts

Asya borsaları karışık seyrediyor (22 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, özellikle ABD’de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinin olumlu etkileri görülürken, ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihine yaklaşılması endişelere …

Kilis’te Boz Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Kilis’te çiftçiler boz Antep fıstığı hasadına başladı; rekoltede düşüş bekleniyor.

Hacılar Büyük Su Projesi’nin İkinci Etabı İçin Hazırlıklar Tamamlandı

Hacılar Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Hacılar Büyük Su Projesi’nin ikinci etabı için ihaleler 11 Ağustos 2025 tarihinde yapılacak. Proje, yerleşim yerlerini taşkın ve sel tehlikesine karşı daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Benzine zam var mı?

Akaryakıt fiyatları Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma, kurdaki hareketlilik ve küresel gelişmelerden etkilenip değişim gösterebiliyor. En son 3 Temmuz’da enflasyonun açıklanmasının ardından motorine zam değişmişti. İran-İsrail gerilimi nedeniyle …

Ekmeğe zam kararı mahkemeden döndü

ETSO ve EDESOB’un, geçtiğimiz mart ayında aldığı kararla ekmekte yüzde 50 zam yapılarak 220 gram ekmeğin fiyatı 15 lira olmuştu. Zamma itiraz eden Edirne Valiliği, ekmek fiyatının yeniden değerlendirilmesi için komisyon kurmuş ancak ETSO, EDESOB ve …