ABD devi şaşırttı: Türkiye’deki ekonmistler bile bu kadarını açıklamamıştı

Goldman Sachs, TCMB’nin Faiz İndirimine İşaret Ediyor

ABD merkezli yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ciddi bir indirime gidebileceğini öngörüyor. Kuruma göre, TCMB’nin faizi 350 baz puan düşürerek yüzde 42,50 seviyesine çekmesi muhtemel.

Risklere Dikkat Çekildi: Küçük Bir İndirim de Mümkün

Goldman Sachs bünyesindeki ekonomist ekibi – aralarında Clemens Grafe’nin de yer aldığı isimlerle – tahminlerinin belirli riskler taşıdığına dikkat çekti. Özellikle son dönemdeki ekonomik politika değişiklikleri ve siyasi atmosferin, daha sınırlı bir faiz indirimi olasılığını artırdığı belirtildi.

Analistler, “TL mevduatlara yönelik stopaj oranlarının artırılması ve mevcut siyasi belirsizlikler, daha temkinli bir faiz indirimi ihtimalini güçlendiriyor” yorumunda bulundu.

Ekonomide Keskin Fren Beklenmiyor

Ekonomistler ayrıca, mevcut ekonomik tablonun para politikasında sert bir yavaşlamayı gerektirmediği görüşünde. Dezenflasyon süreci, döviz rezervlerindeki toparlanma ve sınırlı dolarizasyon gibi faktörlerin, parasal gevşemeye uygun bir zemin hazırladığı ifade edildi.

ING Global Karahan’ın Açıklamasına Dikkat Çekti

ING Global, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın Londra’daki yatırımcı buluşmasında yaptığı “TL mevduatları yakından takip ediyoruz” açıklamasına dikkat çekti. Bu açıklamanın, faiz indirimi konusunda ihtiyatlı bir yaklaşımın işareti olduğu değerlendirildi. Ayrıca, Türk Lirası mevduatlara uygulanan stopaj oranındaki artışın da bu temkinli tavrı desteklediği vurgulandı.

Enflasyon Düşerse Kademeli İndirim Sürebilir

Yayımlanan raporda, enflasyonda gözlemlenen düşüş eğiliminin devam etmesi durumunda faiz indirimlerinin kademeli olarak sürebileceği ifade edildi. ING analistleri, 24 Temmuz’daki toplantıda faiz oranının yüzde 43,5 seviyesine çekilmesini muhtemel görüyor.

AA Finans Anketine Katılan Ekonomistler Daha Yüksek Tahmin Etti

AA Finans’ın 21 ekonomistle gerçekleştirdiği beklenti anketinin sonuçları dün açıklanmıştı.

Ankete katılan ekonomistler, Merkez Bankası’nın politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 43,50’ye çekeceğini tahmin etti.

Ankete katılan ekonomistlerin 11’i politika faizinde 250 baz puan, 4 tanesi 300 baz puan, 6’sı da 350 baz puan indirim tahmininde bulundu.

Ekonomistlerin temmuz ayı PPK kararı beklentilerinin medyanı politika faizinin 250 baz puan indirilerek yüzde 43,50’ye çekilmesi yönünde oldu.

Related Posts

Kırşehir’de Ceviz Üreticilerine Makine Desteği

Kırşehir’de ceviz üreticilerine, KOP projesi kapsamında makineler dağıtıldı.

1436 plajdan 42’si zayıf! Bakanlıktan su kalitesi karnesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plajların su kalitelerini sınıflandırdı. Türkiye genelinde 1436 adet plaj için profil belgeleri hazırlanırken, vatandaşlar “plaj.csb.gov.tr” adresinden yüzme alanlarının su kalitesine ilişkin bilgi alabilecek.

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

Ümit Özdağ, turizmde 10+1 izin sistemine tepki gösterdi: Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir

10 yıllık birliktelikte yol ayrımı

Düşen satışlar, yüksek enflasyon, işlenmiş gıdalardan uzaklaşma ve sert rekabet sebepleriyle zor zamanlar geçiren paketlenmiş gıda devi Kraft Heinz, 10 yıl süren birleşmenin ardından şimdi bölünmeyi düşünüyor.

Kuzey Kutbu araştırma seferi başladı! Bakan Kacır duyurdu: 19 proje gerçekleştirilecek

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 5. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ne (TASE-V) katılan ekip araştırmalarına başladı.

Küresel savunma şirketleri içinde iki Türk şirketinin yükselişi dikkat çekti

NATO’nun artırılan savunma harcama hedefi, küresel jeopolitik riskler ve Avrupa’nın Türkiye’ye yönelen ilgisi; ASELSAN ve Papilon gibi yerli savunma şirketlerinin hisselerinde büyük sıçramalara yol açtı.