Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Artan Konut Fiyatlarıyla Alternatif Çözümler: Konteyner ve Prefabrik Evler

Ev sahibi olma hayali kuran ancak artan konut fiyatlarıyla karşı karşıya kalan ve deprem riskine karşı güvende hissetmeyenler, alternatif konut çözümlerine yöneliyor. Son dönemde özellikle konteyner ve prefabrik evlere ilgi artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre, kendi evlerinde yaşayanların oranı yüzde 56.1’e geriledi. Bu düşüşte, konut fiyatlarındaki artış etkili olmakta. TÜİK Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları 2021 yılından bu yana reel olarak yüzde 300’ün üzerinde arttı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu artış daha belirgin. Yüksek inşaat maliyetleri, arsa fiyatlarındaki yükseliş ve işçilik ücretlerindeki artış, alternatif konut çözümlerine olan talebi artırdı.

Deprem güvenliği, düşük maliyet ve hızlı üretim avantajları nedeniyle son yıllarda konteyner evlere ilgi arttı. İstanbul gibi büyük şehirlerde ortalama 3-5 milyon liralık dairelerin yanında, hazır arsası olan bireyler konteyner evlere yarı fiyatına sahip olabiliyor.

Tarım Alanlarına Yoğun İlgi

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında tarım arazilerinin amacı dışında kullanım oranı bir önceki yıla göre yüzde 5 arttı. Kaçak yapılaşmaların büyük bir kısmı konteyner ve prefabrik evlerden oluşuyor.

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi faktörlerin güvenli konut ihtiyacını artırdığını belirtti. Şimşek, “Yüksek maliyetli şehir içi evler yerine, doğayla iç içe olmak isteyenler prefabrike evlere yöneliyor” dedi. Ancak Şimşek, bu tür yapıların geçici konut sınıfında olduğunu vurguladı.

Şimşek, pandemi sonrasında bir milyondan fazla arazi satışı olduğunu ancak bu satışların çoğunun tarım arazilerinde gerçekleştiğini paylaştı. Şimşek, “Bu nedenle birçok konteyner ev, kaçak olarak tarım alanlarına yerleştiriliyor. Planlı imar alanlarında ise daha kalıcı modüler evlerin inşa edildiğini görüyoruz, ancak bu oran henüz düşük” dedi.

250 Bin TL’den Başlayan Fiyatlar

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 23 Nisan’da Marmara’da meydana gelen deprem sonrasında “mobil ev” konseptine olan ilginin arttığını belirtti. Yasal düzenlemelerin etkisiyle prefabrik evlere olan talebin bir miktar azaldığını belirten Özelmacıklı, “Konteyner evler genellikle köy yakınlarındaki imarlı arazilere kuruluyor. Ancak tarım arazilerinin korunmasına yönelik sıkı denetimler bulunmakta. Bu sebeple ev kurulmadan önce mutlaka yasal kontrollerin yapılması gerekmekte” dedi.

Özelmacıklı, prefabrik ev fiyatlarının en uygununun 40 metrekarelik bir yapının 250 bin TL civarında başladığını ve maliyetin büyüklüğe ve kaliteye göre arttığını belirtti.

Related Posts

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 25 milyar 433 milyon lira azalarak 659 milyar 723 milyon liraya düştü.

Yıkım gerginliği: Şanlıurfa’da mevsimlik işçilerin evi yıkıldı

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Asya Mahallesi’nde, tapusuz olarak yıllardır yaşayan Mehmet Aktaş ve ailesi, belediyenin aldığı yıkım kararına karşı çıktı. Polis ve zabıta eşliğinde bölgeye gelen yıkım ekipleri, sabah saatlerinde iş …

Nvidia hisselerine Trump rallisi

Nvidia hisseleri ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin eski başkan Joe Biden’ın yapay zeka çipi kısıtlamalarını yürürlükten kaldırmayı planladığı haberiyle yükselişe geçti.

Özel, İSO’yu ziyaret edecek! Takviminde MÜSİAD ziyareti var mı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in iş dünyasına yönelik ziyaretleri sürüyor. Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile görüşen Özel’in, bu kez de İstanbul Ticaret Odası’nı (İTO) ziyaret edeceği bildirildi …

Dünyanın en büyük merkez bankalarından ‘bekle-gör’ hamlesi: Faizi sabit tuttular

İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5’te sabit tuttu. Yetkililer, faiz indirimi için acele etmeyip enflasyon verilerini izleme stratejisi benimsediklerini belirtirken, indirimin 2025’e kalabileceği mesajı verdi.