Starlink’e dev rakip: Amazon, ilk Kuiper uydularını fırlattı

Amazon, Kuiper Projesiyle İlk Uydularını Uzaya Fırlattı

Faaliyetlerine devam eden Amazon, uzun süredir üzerinde çalıştığı düşük yörüngeli uydu internet projesi olan “Project Kuiper” kapsamında ilk uydu grubunu başarıyla uzaya fırlattı. Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gerçekleşen fırlatma, United Launch Alliance’a (ULA) ait bir Atlas V roketiyle gerçekleşti. Bu adım, şirketin uzaydan internet hizmeti sağlayan Elon Musk’a ait Starlink ağına doğrudan rekabet etmeyi hedeflediğini gösteriyor.

İlk Kuiper Uyduları Yörüngede

Fırlatma süreci, daha önce kötü hava koşulları yüzünden ertelenmiş olsa da bu sefer sorunsuz bir şekilde tamamlandı. 450 kilometre yükseklikteki uydular, ayrıldıktan sonra otonom hareket yeteneklerini ve yerle iletişim yeteneklerini test edecek. Bu adım, Kuiper projesinin teknik açıdan başarılı bir şekilde uygulanabilirliğini kanıtlamak için önemli bir adımdır.

Amazon’un CEO’su Andy Jassy, yaptığı açıklamada 27 uydunun yörüngede beklenen şekilde çalıştığını doğrularken “uzun bir yolculuğun ilk adımı” olduğunu belirtti.

6 Yıllık Plan Gerçek Oluyor

Altı yıl önce duyurulan Kuiper projesi, dünya genelinde hızlı ve erişilebilir internet bağlantısı sağlamayı amaçlıyor. Şirket, 3.236 uyduyu kapsayan bir uydu ağı kurmayı hedefliyor. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından belirlenen takvime göre, bu uyduların yarısının en geç Temmuz 2026’ya kadar uzaya yerleştirilmesi gerekiyor.

Amazon, bu hedef doğrultusunda 80’den fazla fırlatma için rezervasyon yaptırdı. Kuiper uydularını uzaya taşımak için United Launch Alliance (ULA) ve SpaceX gibi şirketlerle iş birliği yapıyor.

Amazon’un Kuiper projesine yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım planı bulunuyor. Şirket, 2025 yılı sonuna kadar ticari hizmete başlamayı ve bireysel tüketicilere, kurumsal ve kamu kuruluşlarına hizmet sunmayı amaçlıyor. Proje, büyük bir sermaye yükü getirse de Amazon, uzun vadede buradan önemli bir gelir kaynağı elde etmeyi planlıyor.

Amazon, Starlink için önemli bir rakip olmasına rağmen, SpaceX’in hedefine ulaşabilmesi için daha fazla uyduyu yörüngeye yerleştirmesi gerekiyor. Şu anda yörüngede 7.105 aktif Starlink uydusu bulunuyor ve ana hedefleri 42.000 uydudur.

Related Posts

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Netflix kalan son interaktif içeriklerini platformdan kaldırıyor

Netflix, Black Mirror: Bandersnatch gibi interaktif içeriklerini kaldırmaya başladı. 12 Mayıs’tan sonra bu içerikleri platformdan izlemek mümkün olmayacak.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

140 milyon yılda sadece 1 saniye sapan ‘atom saati’ geliştirildi

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), şimdiye kadar geliştirilen en hassas atom saatlerinden birini tanıttı. Yeni saat, zamanı ölçmede referans alınacak düzeyde doğruluk sağlıyor.