Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Britanyalı Bilim İnsanları Güneşi Karartma Yöntemlerini Test Edebilir

Britanyalı bilim insanları, hükümet fonuyla desteklenen bir program kapsamında küresel ısınmayla mücadelede güneş ışığını engelleme yöntemlerini deneyebilir.

Onaylanacak jeomühendislik projesinde, bilim insanları atmosfere ışığı yansıtan parçacıklar fırlatarak veya deniz suyu spreyleri kullanarak bulutları daha parlak hale getirmeyi planlıyor. Başka bir yöntem ise ısıyı hapseden doğal sirüs bulutlarını incelterek gezegeni soğutmak.

Proje başarılı olursa Dünya’ya daha az güneş ışığı ulaşacak ve böylece yeryüzü geçici olarak soğuyacak.

Bu yöntem, gezegeni soğutmanın ekonomik bir yolunu sunsa da eleştirenler, hava koşullarında felaketlere yol açabileceğini ve yağmurların, gıda üretiminde kritik olan bölgelerden başka yerlere kaydırabileceği uyarısında bulunuyor.

Bazı bilim insanları ise jeomühendisliğin, fosil yakıtların kullanımını azaltma çabalarını zayıflatabileceğini savunuyor.

Proje, ARIA tarafından finanse ediliyor ve Birleşik Krallık hükümeti tarafından tartışmalı bir deneye 50 milyon sterlin ayrıldı ancak vergi mükelleflerinden 800 milyon sterline kadar destek alabilir.

Jeomühendislik projesini yöneten ARIA Program Direktörü Profesör Mark Symes, “Karbonsuzlaşma kritik önem taşıyor ancak mevcut eğilim, iklimde bir dizi devrilme noktasını tetikleme riski taşıyor” diyor.

Bu proje, iklim felaketini önlemek için Dünya’yı güvenli ve sorumlu bir şekilde soğutma konusundaki cevapsız soruları araştıracak.

ARIA’nın geçen yıl yayınladığı belgede Symes, Arktik deniz buzlarının erimesi, Amazon yağmur ormanlarının yok olması ve bunun ekosistem kaybıyla sonuçlanması, büyük buz örtülerinin çökmesi ve küresel deniz seviyesinin yükselmesi gibi devrilme noktalarına dikkat çekmişti.

Symes, çözümün fosil yakıtların kullanımının durdurulması ve sera gazı emisyonlarının azaltılması olduğunu ancak bu sürecin devrilme noktalarını önlenecek kadar hızlı gerçekleşmeyebileceğini belirtiyor.

Bunun yerine projenin, “karbonsuzlaşma için zaman kazanmamıza” yardımcı olacağını umuyor.

Profesör Symes, projenin zehirli maddeler içermeyeceğini, açık hava deneyleri öncesinde çevresel etki değerlendirmelerinin yayımlanacağını ve bölgedeki topluluklara danışılacağını belirtiyor.

Detaylarının gelecek haftalarda yayınlanması beklenen projeyi yakından takip edeceğiz.

Related Posts

Nazan Zorlu 2025 Rally di Roma Capitale ile Avrupa arenasında sezona başlıyor

2024 sezonunda İtalya’nın ulusal ralli kupası Trofeo Italiano Rally (TIR) kapsamında kadın pilotlar birincisi olan Nazan Zorlu, yeni sezona Avrupa otomobil sporlarının en prestijli organizasyonlarından biri olan FIA European Rally Championship (ERC) ile adım atıyor. Zorlu, ERC 2025 sezonundaki ilk yarışına 4-6 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan 12. Rally di Roma Capitale ile çıkıyor.

Chaplin’in kayıp klasiği teknolojiyle geri döndü: Artık 4K

Hollywood’un unutulmaz eserlerinden The Gold Rush (Altına Hücum), Charlie Chaplin’in 1925 yılında çektiği orijinal versiyonuyla, tam 99 yıl sonra ilk kez yeniden beyazperdede. Üstelik bu kez 4K çözünürlükte ve bugünün ileri dijital teknolojileriyle restore edilmiş olarak.

Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışması Çekya’da düzenlenecek

3-5 Temmuz tarihlerinde Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağı, Çekya’da gerçekleştirilecek.

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …