Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Akreditasyon, Eğitim Kalitesini Nasıl Artırır?

ENQA Başkan Yardımcısı ve AQAS Direktörü Doris Herrmann, Haberler.com stüdyosunda Saygı Ünlü’nün sunduğu Bilim Gündemi programına katılarak Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda kalite güvencesi politikalarının önemine değindi. Türkiye’de uygulanan akreditasyon zorunluluğundan Avrupa standartlarının geleceğine kadar pek çok konuyu değerlendiren Herrmann, öğrenci merkezli eğitimin önemine vurgu yaptı.

Akreditasyon, Program Kalitesini Yükseltiyor

Akreditasyonun öğrencilere etkisini tartışan Herrmann, “Tüm ulusal ve uluslararası akreditasyon türlerinin amacı eğitim programlarının kalitesini artırmaktır. Harici uzmanlar programları değerlendirir ve geliştirme önerileri sunar. Akredite bir programdan mezun olmanın Avrupa’da tanınmayı kolaylaştırdığını belirtti.

Avrupa’da Otomatik Tanıma Yolunda

Avrupa’da eğitimde tanınmanın artık daha kolay olduğunu belirten Herrmann, “Akredite ve tanınmış bir programdan mezun olanların Avrupa’daki diğer kurumlarca otomatik olarak tanınması hedefleniyor” dedi ve otomatik tanıma için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Akreditasyon Yatırımı

Türkiye’de üniversitelere getirilen akreditasyon zorunluluğunu değerlendiren Herrmann, “Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun üniversiteleri kalite güvencesi sürecine yönlendirmesinin akıllıca bir adım olduğunu düşünüyorum. Rekabetçi bir dünyada gelişmek ve eğitimi iyileştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

En Çok Başvuru Alan Alanlar

AQAS verilerine göre, Türkiye’de en popüler akreditasyon başvurularının işletme, ekonomi ve hukuk programlarından geldiğini belirten Herrmann, “Toplam başvuruların 85’inin 45’i bu alanlardan. Beşeri bilimler, mühendislik ve sanat daha az başvuru alıyor” şeklinde bilgi verdi.

Öğrenci Odaklı Öğrenme Önemli

Herrmann, Avrupa’da planlanan yeni standart güncellemelerinden bahsederek, “ESG standartlarında öğrenci merkezli öğrenmenin güçlendirilmesi öncelikli olacak” dedi. Öğrencilerin pasif dinleyiciler olmaktan çıkıp, öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlamalarının hedeflendiğini belirtti.

Related Posts

Aydın’da Bıçaklı Kavga: 1 Ağır Yaralı

Aydın’da çıkan bıçaklı kavgada E.Ö. ağır yaralandı, polis şüpheliyi arıyor.

Mustafa Kutlu ve Ahmet Sönmez 12 Punto’da

Mustafa Kutlu, TRT’nin 12 Punto etkinliğinde sinema uyarlamaları ve ‘Mavi Kuş’ filmi üzerine konuştu.

Fenerbahçe’den Rashford’a rekor teklif

Kanat transferi isteyen ve yönetime eski öğrencisi Marcus Rashford’ın ismini veren Jose Mourinho, bu transferin bir an önce bitirilmesini istedi. Fenerbahçe rekor teklif hazırlığında.

‘Başkan Bozbey Burada’ Projesiyle Çiftçilere Mazot Desteği

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mustafakemalpaşa ziyaretinde çiftçilere yönelik mazot desteği sağlayacaklarını duyurdu. Proje kapsamında sorunları yerinde dinleyerek çözüm önerileri geliştirdiklerini belirtti.

Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Özel Çocuklara Destek

Aliağa Belediyesi’ne bağlı Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, özel ihtiyaçlı çocukların gelişimine katkı sağlıyor. Farklı uzmanlarla hizmet veren merkez, atla terapi programları ve psikolojik destek hizmetleri sunuyor.

Üsküdar’da Kız Meselesi Cinayetle Bitti

Çocukluk arkadaşı Sırrı Can Şimşek, kız meselesi yüzünden argümanın ardından vurularak öldürüldü.