Dünya bir gün yörüngesinden çıkabilir mi?

Hollywood filmlerinde sıkça rastlanan kıyamet senaryoları genellikle kurgu olarak kalır. Ancak bilim insanları bu sefer, gerçek olma olasılığı olan bir durumu ele aldı: Dünya’nın uzay boşluğuna doğru sürüklenebilir mi? Başka bir deyişle, yörüngesinden çıkabilir mi?

Planetary Science Institute ve Bordeaux Üniversitesi araştırmacıları, Güneş’e yaklaşan bir yıldızın, gezegenimizin yörüngesini etkileyebileceğini iddia ediyor. Bu senaryoya göre, Dünya Güneş’ten uzaklaşarak donmaya başlayacak ve yaşam koşulları hızla bozulacaktır. Bu durumun gerçekleşmesi için gezegenin çok uzaklara gitmesine de gerek yok. Mars’ın yörüngesine yaklaşması bile, Dünya’nın büyük bir kısmını buzla kaplama potansiyeline sahip olabilir.

GERÇEKTEN MÜMKÜN MÜ?

Chip tarafından sunulan araştırmaya göre, önümüzdeki beş milyar yıl içinde böyle bir olayın gerçekleşme şansı 500’de bir. Düşük ancak ihmal edilemez bir olasılık. Ayrıca, Mars’ın yörüngesinden çıkması veya diğer bir gezegenle çarpışma olasılığı da sırasıyla %0,3 ve Dünya için %0,2 olarak hesaplanmaktadır.

Tabii ki, bu senaryo üzerinde düşünülen tek olası son değil. Uzayda serbest dolaşan kara delikler, dev asteroid çarpmaları, nükleer savaşlar, yapay zekanın kontrolünü kaybetmesi veya Dünya’nın manyetik kutuplarının yer değiştirmesi gibi diğer olasılıklar yıllardır tartışılmaktadır. Tüm bunların ötesinde, halen yaşanabilir bir gezegende yaşamanın değeri büyüktür. Felaketler belki de uzak gelecekte olabilir ancak bugünün değerini bilmek, belki de en gerçekçi yaklaşımdır.

Related Posts

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

Kuantum bilgisayarlar evlere mi geliyor? İşin uzmanları anlattı

Kuantum hesaplama, bilim dünyasının uzun süredir hayalini kurduğu bir teknoloji olarak, karmaşık problemleri çözme potansiyeliyle dikkat çekti. Bu alanda çığır açan bir adım atarak ilk kuantum bilgi işlem çipi Ocelot’u tanıttı. Kuantum hata düzeltme …

Araçlarda yeni dönem! Akıllı lastik için harekete geçildi

Otomobillerde yeni dönem için çalışmalar başladı. Araçlarda akıllı lastik kullanımı için düğmeye basıldı.

Dünyanın en küçük kemanı üretildi… Saç telinden daha ince

İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden fizikçiler, mikroskopla bile zor seçilen dünyanın en küçük kemanını ürettiler. Sadece bir toz zerresi büyüklüğündeki bu mikro keman, çıplak gözle görülmüyor ve sadece mikroskop altında incelenebiliyor.

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

Geleceğin casusluk sistemi; Sentient

ABD istihbarat programlarının geliştirdiği gizli yapay beyinle tanışın.