İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da Okullar Açıldı: İlk Ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından 24-25 Nisan tarihlerinde okullar iki gün tatil edilmişti. Dün ise okullar yeniden çocuklarla buluştu ve eğitim öğretim başladı. İstanbul’daki yaklaşık 3 milyon öğrenci, ilk derste ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ aldı. Eğitimi İstanbul Şişli’deki Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda izledik. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla başlayan derste psikolojik danışmanlar ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri de yer aldı. ilk ders için hazırlanan videoda öğrencilere önce depremin ne olduğu ardından psikolojik olarak deprem gibi doğal afetlere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca ekipler, deprem çantasının nasıl hazırlanması gerektiği ile deprem öncesinde, deprem olduğu esnada ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrencilere anlattı. Velilerin de katıldığı bu eğitimlerde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Depremden sonra okullarımız iki gün tatil edildi ama kendi evlerinde kalmaktan endişe edenler için açık tutuldu. Bu süreçte öğretmelerimiz ve meslek lisesi öğrencilerimiz okullarda kalanlara gönüllü destek oldu. Şimdi de milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla İstanbul’daki bütün okullarımızdaki ilk derste ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veriliyor. Bu süreçte okullarımızın güvenli olduğunu velilerimiz de bir kez daha test etmiş oldu. Diğer yandan deprem sırasında 173 vatandaşımız panikle ya merdivenlerden hızlı inerken ya da camdan atlayarak yaralandı. Bu eğitimlerle hem çocuklarımızın hem de velilerimizin paniğe kapılmadan bu tarz afetleri geçirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Okullarımızın tamamını zaman zaman testten geçiriyoruz, bazı okullarımızı da ihtiyaca göre yıkıp yeniden yapıyor ya da güçlendiriyoruz. Şimdiye kadar İstanbul’da bin 500 okulun 380 tanesi yıkılıp tekrar yapıldı. Yaklaşık bin okulumuz da güçlendirildi. Özetle okullarımız, evlerimizden daha güvenli.”

‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ alan öğrenciler ise şunları söyledi:

Nefes Nur Kanat, 5’inci sınıf: Deprem sırasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okulumdaki törendeydim. Deprem olduğunda bazı arkadaşlarım heyecanlandı bazıları da korktu. Hemen okuldaki uygun alanlara geçip ‘çök, kapan, tutun’ hareketini yaptık ve sarsıntının geçmesini bekledik. Sonraki süreçte evimizdeydik ancak endişeyle dolu birkaç gün geçirdik. Okulda bize verilen bu eğitimden sonra kendimi daha bilinçli ve güvende hissediyorum.

Mehmet Kerim Al, 5’inci sınıf: Deprem sırasında bayram kutlamalarındaydım bu nedenle pek hissetmedim. Okulda bize verilen eğitim ise bilinçlenmemizi sağladı ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini yeniden hatırladık. Ayrıca bu sayede afet konusundaki bilgilerim tazelendi.

Ulus Karamahmutoğlu, 5’inci sınıf: Deprem hepimizi korkuttu. İlk başta ailemle bir süre evimize giremedik. Bu eğitimde öğrendiklerim sayesinde kendimi hem depreme hem de diğer afetlere karşı daha hazır hissediyorum. Bugün ilk iş deprem çantamı hazırlayacağım ve aileme de öğrendiklerimi anlatacağım.

Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Özlem Karanlık: Deprem gibi konular hakkındaki bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor o nedenle verilen bu eğitim oldukça önemliydi. Hatta bu tarz eğitimler belirli aralıklarla devam etmeli. Hepimize katkı sağladı.

Ayşe Öçbe: Deprem sırasında oğlumla birlikte bu okulda yapılan bayram törenlerindeydik. Endişelendik ancak okulun güvenli olduğunu bildiğimiz için çabucak sakinleştik. Aldığımız bu eğitim sayesinde deprem konusunda daha da bilinçlendik. Öğrendiklerimizi çevremizdekilere de aktaracağız. Ayrıca panik anı geçtikten sonra çocukların ruhsal iyi oluşlarını korumak için onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.

Çiğdem Önsal: Çocuklarımız aslında bilinçli ve deprem sırasında da paniklememiştik. Deprem çantalarımız hazır ve deprem sırasında evde geçeceğimiz güvenli alanlarımız da belli. Ancak oğlum depreme yalnızken ya da tuvalette yakalanmaktan endişe ediyordu. Bu eğitimler sayesinde bu korkuyu yenmesi için ona nasıl destek olacağımı öğrendim.

Related Posts

AŞURE AYI NE ZAMAN 2025? Aşure ayı hangi ayda başlıyor ve bitiyor? 2025 Aşure Günü için Diyanet’in Hicri Takvim bilgileri

Aşure Ayı ya da diğer bir ifade ile Aşure Günü tarihleri pek çok Müslümanın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Hz Muhammed’in (S.A.V) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği gün olarak kabul gören Hicri yılbaşının bu yıl ne zaman olduğu merak konusu oldu. Müslüman alemi için kutsal aylardan biri olan Muharrem ayının 1. günü Hicri yılbaşı olarak kabul ediliyor. Öte yandan bu ay içinde Aşure Günü de idrak ediliyor. Peki, 2025 Aşure Günü ne zaman? İşte, o detaylar

SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL ALIMI 2025 (2. ETAP SON DURUM) | Sağlık Bakanlığı 18 bin sözleşmeli personel alımı ne zaman, işçi alımı başvurusu başladı mı? Başvuru şartları ve tarihi için önemli detay!

Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı başvurusu 2025, son gelişmeler ile takip ediliyor. Mayıs ayında yapılan 15.342 sözleşmeli personel istihdamının ardından gözler bir sonraki personel ve işçi alımına çevrildi. 02-08 Mayıs 2025 tarihleri arasında tercihleri alınan KPSS-2025/4 Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına yerleştirme işlemleri tamamlandı. Başvuru ve tercih kılavuzu ile beraber, Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanı alımı kadro ve branş dağılımları ile başvuru şartları ve özel koşullar gibi detaylar ilan edilecek. 2025 yılı Sağlık Bakanlığı personel alımı ilerleyen haftalarda gerçekleşecek. Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Memişoğlu, yeni personel alımı için tarih verdi. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak atamalar ÖSYM KPSS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman, başvurular başladı mı? İşte, Sağlık Bakanlığı 18 bin per

Trabzon’da “15. Uluslararası Sanat Günleri” söyleşilerle devam etti

Trabzon’da “15. Uluslararası Sanat Günleri” söyleşilerle devam etti

MHP’den profesörlükte süre ve liyakat odaklı kanun teklifi

MHP’den profesörlükte süre ve liyakat odaklı kanun teklifi

Karneler ne zaman verilecek, okullar ne zaman kapanacak? Tarih belli oldu, geri sayım başladı! Yaz tatili ne zaman başlayacak, okullar ne zaman açılacak?

Karneler ne zaman verilecek, okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili erkene mi alındı? Okulların erken kapanacağı iddiasıyla beraber gözler yaz tatili ne zaman, sorusuna çevrildi. Havaların ısınması ve Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte tatil planı yapacak öğrenciler ve öğretmenler merak içerisinde “Okullar bu yıl erken mi kapanacak, yaz tatili bayram tatiliyle birleşecek mi?” sorusunun cevabını araştırıyor. Özellikle de ” Bu hafta 13 Haziran Cuma okullar kapanacak mı?” sorusunun cevabı en çok araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Merak edilen soru Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soruldu. Konuyla ilgili Tekin’den net yanıt geldi. Tekin yaptığı açıklamada MEB’in resmi internet sitesinde yer alan akademik takvim dışındaki herhangi bir bilgiye riayet edilmemesi gerektiğini ifade etti. Peki, okullar ne zaman kapanıyor 2025? Yaz tatili ne zaman başlayacak? Merak edenler için tüm ayrıntıları haberimizde derledik. İşte 2024 – 2025 Eğitim ve Öğretim Takvimi’ne göre oku

POMEM SÖZLÜ MÜLAKAT SINAV YERLERİ SORGULAMA: Pa.edu.tr üzerinden duyuruldu… POMEM sözlü mülakat sonuçları sorgulama ekranı

POMEM sözlü mülakat tarihi için mülakat yerleri ve sonuçları resmen duyuruldu. 11 Aralık tarihinde POMEM ön başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından süreç 32. Dönem POMEM sınavlarına geldi. Ön Sağlık Kontrol Komisyonu tarafından ön sağlık kontrolünden geçiren adaylar mülakat ve parkur sınavlarına katılacak. 32. Dönem POMEM sözlü mülakat sınavları iki aşamalı olarak yapılacak. Söz konusu sınavda Fiziki Yeterlilik Sınavı aşamasını başarı ile geçen adaylar Polis Akademisi Başkanlığınca e-Devlet üzerinden ilan edildi. İşte, POMEM mülakat sonuçları sorgulama ekranı hakkında detaylı bilgiler