Yalnızca afet sonrası çözüm olarak görülen konteynerler seçenek haline geldi: Yurttaş çare arıyor

Artan Konut Fiyatlarıyla Alternatif Çözümler: Konteyner ve Prefabrik Evler

Ev sahibi olma hayali kuran ancak artan konut fiyatlarıyla karşı karşıya kalan ve deprem riskine karşı güvende hissetmeyenler, alternatif konut çözümlerine yöneliyor. Son dönemde özellikle konteyner ve prefabrik evlere ilgi artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre, kendi evlerinde yaşayanların oranı yüzde 56.1’e geriledi. Bu düşüşte, konut fiyatlarındaki artış etkili olmakta. TÜİK Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Türkiye genelinde konut fiyatları 2021 yılından bu yana reel olarak yüzde 300’ün üzerinde arttı. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu artış daha belirgin. Yüksek inşaat maliyetleri, arsa fiyatlarındaki yükseliş ve işçilik ücretlerindeki artış, alternatif konut çözümlerine olan talebi artırdı.

Deprem güvenliği, düşük maliyet ve hızlı üretim avantajları nedeniyle son yıllarda konteyner evlere ilgi arttı. İstanbul gibi büyük şehirlerde ortalama 3-5 milyon liralık dairelerin yanında, hazır arsası olan bireyler konteyner evlere yarı fiyatına sahip olabiliyor.

Tarım Alanlarına Yoğun İlgi

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında tarım arazilerinin amacı dışında kullanım oranı bir önceki yıla göre yüzde 5 arttı. Kaçak yapılaşmaların büyük bir kısmı konteyner ve prefabrik evlerden oluşuyor.

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, pandemi, deprem ve ekonomik kriz gibi faktörlerin güvenli konut ihtiyacını artırdığını belirtti. Şimşek, “Yüksek maliyetli şehir içi evler yerine, doğayla iç içe olmak isteyenler prefabrike evlere yöneliyor” dedi. Ancak Şimşek, bu tür yapıların geçici konut sınıfında olduğunu vurguladı.

Şimşek, pandemi sonrasında bir milyondan fazla arazi satışı olduğunu ancak bu satışların çoğunun tarım arazilerinde gerçekleştiğini paylaştı. Şimşek, “Bu nedenle birçok konteyner ev, kaçak olarak tarım alanlarına yerleştiriliyor. Planlı imar alanlarında ise daha kalıcı modüler evlerin inşa edildiğini görüyoruz, ancak bu oran henüz düşük” dedi.

250 Bin TL’den Başlayan Fiyatlar

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 23 Nisan’da Marmara’da meydana gelen deprem sonrasında “mobil ev” konseptine olan ilginin arttığını belirtti. Yasal düzenlemelerin etkisiyle prefabrik evlere olan talebin bir miktar azaldığını belirten Özelmacıklı, “Konteyner evler genellikle köy yakınlarındaki imarlı arazilere kuruluyor. Ancak tarım arazilerinin korunmasına yönelik sıkı denetimler bulunmakta. Bu sebeple ev kurulmadan önce mutlaka yasal kontrollerin yapılması gerekmekte” dedi.

Özelmacıklı, prefabrik ev fiyatlarının en uygununun 40 metrekarelik bir yapının 250 bin TL civarında başladığını ve maliyetin büyüklüğe ve kaliteye göre arttığını belirtti.

Related Posts

Türk mobilya devi rekor fiyatı satıldı. Onların alacağını kimse tahmin etmiyordu. FETÖ bağlantısı ortaya çıkmıştı

Türkiye mobilya sektörünün öncü markalarından Bellona, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından gerçekleştirilen ihaleyle yeni sahiplerine kavuştu. 6 Nisan’da İstanbul Esentepe’deki TMSF binasında düzenlenen ihalede, Bellona Mobilya Sanayi ve …

Resmi Gazete’de yayımlandı: AVM’lerde yeni dönem başlıyor

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan AVM’ler hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmeliğe göre, yapı ruhsatı başvurusunda, yönetmelikle belirlenen nitelikler taşıyan projelerin yapı ruhsatında yapının niteliği AVM olarak belirtilecek …

Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

SGK’nın verilerine göre 126 binden fazla kişi, isteğe bağlı sigortalılık sistemiyle emeklilik yoluna girdi. Özellikle ev kadınları ve part-time çalışanlar için büyük kolaylık sunan bu modelde, aylık en az 8.321 TL prim ödeyenler, 25 yıl sonunda Bağ-Kur statüsünde emekli olabiliyor. İşte başvuru şartları ve ödeme tablosu…

Bellona satıldı sıra İstikbal’de!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2016 yılında devraldığı Boydak Holdin bünyesindeki Bellona’yı sattı. TMSF, geçtiğimiz ay yayınladığı duyuru ile Bellona Mobilya’nın tamamının 7 milyar TL muhammen bedelle satışa çıkarılacağını duyurmuştu …

Sivas’ta lisede akran zorbalığı: Yedi öğrenci okuldan uzaklaştırıldı

Sivas’ta 15 yaşındaki lise öğrencisi Elif, akranları tarafından darbedildi. Necip Fazıl Kısakürek Kız Mesleki ve Anadolu Lisesi’nde yaşanan olayda Elif’e şiddet uygulayan üç öğrenci o anları cep telefonuyla kayda alarak sosyal medyada yayımladı. Olayın ardından yedi öğrenci okuldan uzaklaştırılırken, konuya ilişkin açıklamada bulunan Sivas Valiliği, olaya karışan öğrenciler hakkında tahkikat başlatıldığını belirtti.

Google’dan kovulan yazılımcı

Çocukları bombalarla öldürenler sağ kalanları da açlıktan ölüme mahkûm edenler sadece İsrail devleti değil. Sadece silah ve bomba üreten şirketler de değil. Gazze’de soykırımı destekleyen şirketlerin listesi çok uzun ve her sektöre her ülkeye uzanıyor; Gıda ve içecekten ambalaja, deterjandan hazır giyim ve ayakkabıya, otomotivden lojistiğe neredeyse bütün sektörlerde gizli açık elini kana bulamış destekçileri bulunuyor. Açıktan destekleyeni var. El altından destekleyeni var. Dolaylı destekleyeni